Kahvenin Türkiye'den önce Arap Yarımadası, Mısır ve Hindistan'a yayıldığını biliyoruz. Kahve, Arapça "kahwa" kelimesinden geliyor. Sözcüğün Habeşistan'da kahvenin üretildiği Kaffa bölgesinden alındığına inanılıyor. Geçmişte, ekmek üzerine sürülerek yenen bir macun oluşturmak için dövülüp toz haline getirildi. Kahvenin Türkiye'ye ilk kez 1555 yılında Hükm ve Şems adlı iki Suriyeli tarafından tanıtıldığı söylenmektedir. Diğer kaynaklarda ise Kanuni Sultan Süleyman döneminde (1520-1566) Habeş valisi Özdemir Paşa tarafından taşındığı belirtilmektedir. Böylece Türkiye’de kahve kültürü bu şekilde başlamıştır.
Tahtakale'de açılan ilk kahvehane halkın olduğu kadar müderris ve kadı gibi eğitimli kişilerin de ilgisini çekmiştir. Ne olduğu tam olarak bilinmeyen bu yeni madde, uyuşturucu olarak kabul edilmekte ve kömürleşen her şeyin İslam'da haram sayılacağı gerekçesiyle din adamları tarafından yasaklanmıştır. Kahve gemilerinin bu dönemde batırıldığı da rivayet edilir. Her şeye rağmen kahvenin popülaritesi ve yaygınlaşması durdurulamaz olmuş ve Sultan III. Murat devrinde (1546-1595) İstanbul'daki kafe sayısı 600'ü geçmiştir. Kafeler, genellikle verandalı, pitoresk yerlerde kale şeklinde inşa edilmiştir. Bunlar arasında eski moda, üstü kapalı bir kafe ve bazen ortada bir havuz var. Burada kahvenin yanı sıra nargile ve barlar da servis ediliyor. Eski kafeler, edebi ve müzikal uğraşlar için kulüp benzeri merkezler haline geldi. Bu yönleriyle Fransız kahvelerinin atası olarak kabul edilirler. Avrupa’da filtre kahve kültürünün gelişmesinin de temellerinin bu şekilde atıldığı düşünülmektedir.
Türk kahvesinin sağlığa hiçbir zararı yoktur. Yatıştırıcı ve rahatlatıcı özelliklere sahiptir. Kafein vücuttan hemen atılır. Bu açıdan Türk kahvesi fincanı ideal boyuttadır. Birden fazla bardak içtiğinizde uyarıcı ve enerji verici işlevi devam edecektir. Sindirim sürecini kolaylaştırır. Bu bakımdan şeker tüketmediğiniz sürece kilo alımını ve mide yanmasını engeller. Zamanında ve yerinde içildiğinde özel bir lezzet olarak bilinir. Hacı Mustafa Han ayrıcalığı ile alacağınız kahve kutusu sayesinde en lezzetli ve taze kahvelere ulaşabilirsiniz.
Türk kahvesi farklı yöreler de yer edinmesi ile bazı çeşitlere ayrılmıştır. Menengiç kahvesi ve Dibek kahvesi bunlardan bazılarıdır. Sade Türk kahvesi dışında en popüler kahve çeşitlerinden biri de Damla Sakızlı Türk Kahvesi olarak öne çıkar.