Anadolu da yetişen sakız ağacı gillerden olan menengiç, tohumsu bir meyvedir bu meyveden baharat, çerez, sabun üretimi ve menengiç kahvesi yapılır. Yöre yöre adı değişiklik göstermektedir. Antalya’nın Akseki ve Manavgat ilçelerinde menengiç yerine çöğre ya da sakızlak denilirken; Burdur, Isparta gibi yörelerde çıtlık; Hatay, Antakya gibi yörelerde ise bıttım diye adlandırılmaktadır. Menengiç kahvesi içerisinde bulunan yağlar sayesinde oldukça şifalı bir içecektir. Tohumların uygun bir kavurma işleminin ardından öğütülmesi ile elde edilen içimi yumuşak ve şifalı bir kahve türüdür.
Herkesin severek tükettiği menengiç kahvesinin faydaları saymakla bitmez. Hücreleri yenileme özelliği ile adeta gençlik iksiri olan menengiç kahvesi antioksidandır. Menengiç kahvesinin faydaları arasında adet sancılarını hafifletme özelliği de bulunmaktadır. Ayrıca metabolizmayı hızlandırdığı bilinen menengiç kahvesi kilo verme konusunda da yardımcı bir takviyedir. Elbette doğru miktarda kullanılmadığı takdirde aksi durumlar oluşabilir.
Ayrıca menengiç kahvesinin faydaları içinde sindirimi kolaylaştırma, öksürük ve göğsün yumuşaması da vardır. Kış aylarında balgam söktürücü olarak tüketilmesi önerilmektedir. En önemli faydası ise yaraların hızlıca iyileşmesine destek olmasıdır. Ayrıca demir içerdiği için kansızlık gibi hastalıklara karşı müthiş bir koruyucudur. Böbrek rahatsızlıklarına karşı da en keyifli ve lezzeti ilaç menengiç kahvesi olmaktadır. Böbreğin sağlığını korur ve de kum dökülmesine yardımcı olur.
Dost meclislerinin vazgeçilmezi kahve kişilerin damak tadına göre pişirilir. Lezzetli bir kahve için taze kahve kullanılmalıdır. Kahveyi sade içmek en sağlıklı olan yöntemdir. Menengiç kahvesi süt ile yapılmalıdır. Tek kişilik bir kahve için bir fincan süt bir tatlı kaşığı menengiç kahvesi konulur, kahve ve süt pütür kalmayana kadar karıştırılır ve kısık bir ateş üstüne konulan cezvede ağır ağır pişirilir arada bir karıştırmak gerekebilir çünkü süt kahvenin dibinin tutmasına neden olabilir. Kahvenin üstüne çıkan kaymak zevkinize göre alınabilir ya da fincana konulabilir. Şekersiz olarak yapılan kahve yanında bitter çikolata ya da hurma gibi sağlıklı kuru meyveler eşliğinde tüketilmelidir. Ancak siz şekerli tercih edenlerdenseniz cezvenize bir fincan süt, bir tatlı kaşığı menengiç kahvesi ve yeterli miktarda şeker koyduktan sonra karıştırıp cezvenizi kısık ateşli ocağa alabilirsiniz, kısık ateşte pişirmeye devam ederken mutlaka arada karıştırarak dibinin tutmasını önlemeyi ihmal etmeyin. Pişen kahvenizi fincana aldıktan sonra yanında bir bardak soğuk su ya da soda ile afiyetle içebilirsiniz.