Ülkemizde en çok tüketilen içecekler arasında yer alan Türk kahvesi farklı lezzetleri ile karşımıza çıkmaktadır. Bu lezzetlerin başında en çok tercih edilen çeşit ise Menengiç kahvesi olmaktadır. Klasik olarak tüketilen Türk kahvesi çeşidine göre Menengiç kahvesi daha yumuşak bir içime sahiptir. En çok bilinen diğer bir kahve çeşidi ise Dibek kahvesi olarak bilinen bir kahve çeşididir. Dibek kahvesi de yine standart Türk kahvesine göre daha yumuşak bir içime sahiptir.
Her bir kahve çeşidi ayrı damak tatlarına hitap etmektedir. En çok bilinen çeşidi klasik Türk kahvesi olarak bilinen sade kahve çekirdeklerinden elde edilen kahvedir. Pişirme tekniğine göre ve kullanılan miktara göre lezzeti tamamen farklılık göstermektedir.
Günlük olarak iki fincan tüketilen türk kahvesi faydaları hakkında uzmanlar oldukça olumlu bilgiler vermektedir. Bunun yanı sıra kahvenin Parkinson hastalığı riskini azalttığı da bilinmektedir. Doğru yöntemlerle kavrulan ve öğütülen doğru tekniklerle pişirilip tüketilen Türk kahvesi gut hastalığına yakalanma ihtimalini de azaltmaktadır.
Araştırmalara göre Türk kahvesi içeriğinde antioksidan maddeler bulunmaktadır. Bu nedenle Hepatit C'ye yakanlama olasılığını bile düşürmekte etkilidir. Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişiler için günlük iki fincan Türk kahvesi önerilmektedir.
Menengiç bir tür kuruyemiş meyvesi olarak adlandırılabilir. Kurutulan tanelerden elde edilen menengiç kahvesi genellikle Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde yaygın olarak tüketilmektedir. Yörelere göre ismi değişen Menengiç kimi bölgelerde çitlembik veya çıtlık olarak adlandırılmaktadır. Çok eski yıllardan beri taş değirmenlerden öğütülerek kullanılan minik taneli bu tohum, meyve kahve olarak tüketildiği gibi hamur işlerinde de iç malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Türkiye'nin birçok bölgesinde Menengiç kahvesi sevilerek tüketilmektedir. Kafein içermeyen menengiç, antiseptik özelliğe sahiptir. Aynı zamanda öksürüğü yatıştırır ve boğazda oluşan anormal balgam yapısına karşı tedavi edicidir. Günlük tüketimde kişilere enerji verici ve kansızlık gibi hastalıklarda da demir eksikliğine karşı yardımcı niteliğindedir.