TARTIŞMASIZ EN ÖZEL TÜRK LEZZETLERİNDEN BİRİ LOKUMDU
Lokum, içinde eşsiz lezzet kadar asırlar öncesine dayanan bir tarih barındıran çok özel bir tattır. Pers İmparatorluğu döneminde mutluluk, Osmanlı’da boğaz rahatlatan lezzet olarak isimlendirilmiş, saraylara layık olduğu için sultan lokumu olarak tanınmıştır. Avrupa’da Türk lokumu olarak bilinen tatlı, Türkiye’de ise lezzetin tam anlamıyla tarifidir. İsmi ne olursa olsun lezzeti tartışmasız olan Afyon lokumu, daha asırlar boyu aynı geleneksel yöntemlerle üretilmeye ve ağızları tatlandırmaya devam edecektir. Lokum dendiğinde akla eşsiz lezzeti gelmektedir. Misafirliklerin tartışmasız ikramlığı, kahvenin en özel eşlikçisidir lokum. Yolculukların ardından eve dönüşlerde yolcuya eşlik eden en tatlı hediyelerden olan lokum çeşitleri, hazırlanması maharet isteyen, ancak usta ellerde şekillenebilen bir lezzet olarak kabul görmektedir. Gelin isterseniz lezzet yolculuğuna çıkalım, asırların geleneksel tadı lokum ile ilgili biraz bilgi sahibi olalım.
Lokum Çeşitleri Hazırlanması Maharet İsteyen Bir Lezzettir
Lokum çeşitleri yapabilmek için üç ana malzeme ve bolca emek gerekmektedir. Sitrik asit, nişasta ve şekerin karışımından nasıl böylesine özel bir lezzetin ortaya çıktığını merak edenler için işin sırrının ustasında olduğunu söylemekte yarar bulunmaktadır. Üç ana malzemenin tam kıvamında ve bolca karıştırılacak pişirilmesinin ardından, talebe göre aromaların eklenmesi Afyon lokumu yapım sürecinin ilk adımının tamamlanması anlamına gelmektedir. Sultan lokumu daha sonra sert bir yüzeye, tercihen mermer bir tablaya alınarak bekletilir. Bu aşamada, lokum çeşitleri içine Hindistan Cevizi ya da Antep fıstığı karıştırılarak içeriği zenginleştirilebilmektedir. Bu süreçte yapılan ilaveler lokum çeşitleri için farklı lezzetlerin de ortaya çıkmasına imkan vermektedir. Sultan lokumu son aşamada uygun ölçülerde kesilip paketlenerek satışa hazır hale getirilmektedir. Ortaya çıktığı dönemlerde bal ve pekmezin verdiği tat ve aroma dışında çok da bir özelliği olmayan sultan lokumu, artık günümüzde sayısız aromada üretilebilmektedir. Narlı çeşitleri oldukça beğenilen Afyon lokumu, bu lezzeti ile hayli hayran kitlesine sahiptir.
Sultan Sarması Lokumlar, Adı Gibi Sultanlara Layık Lezzetlerdir
Şekli itibariyle olmasa da tadı itibariyle Afyon lokumu ile büyük benzerlik taşıyan sultan sarması ise mutfakların ve ikramların vazgeçilmezidir. Kolay tarifi sayesinde evlerde de rahatlıkla hazırlanabilen sultan sarma lokumlar, klasik tarzın aksine çok fazla el emeği gerektirmemektedir. Sultan sarması evlerde de rahatlıkla yapılabilir ancak, gerçek tadını almak isteyenlere işinin ehli bir tatlı ustasından almalarını tavsiye edebiliriz. Sultan sarma lokumlar, şekli itibariyle bu ismi almışlardır. Pişirilme işlemi tamamlandıktan sonra sarma şekli verilen ve üzeri kuruyemişler ile süslenen sultan sarması, adı gibi sultanlara layık bir lezzettir. Sultan sarma lokumlar yapım aşamasında un, toz şeker ile kakaoya süt ilave edilerek pişirilmeye başlanmaktadır. Koyulaşan ve muhallebi halini almaya başlayan malzemeye tereyağı eklenerek karıştırma ve pişirme işlemi devam etmektedir.
Pişirme aşamasının sonunda vanilin eklenen karışım ocaktan alınarak, bir başka tepsinin tabanına bolca Hindistan cevizi yayılmaktadır. Sultan sarması için hazırlanan muhallebi, bolca Hindistan Cevizi’nin üzerine titiz bir şekilde ve eşit olarak yayılmaktadır. Hindistan cevizi ile buluşan karışım yaklaşık bir gün bekletildikten sonra eşit şekilde kesilerek, sarılmaktadır. Bu aşamada sultan sarma lokumlar farklı tatlarda da zenginleştirilebilmektedir. Üzerine bol miktarda Antep fıstığı serpiştirilerek servise hazır hale getirilmektedir. Antep fıstığı en çok tercih edilen kuruyemişlerden olsa da, fındık, fıstık ya da badem gibi kuruyemişler ile de zenginleştirilebilmektedir. Siz de sultanlara layık lezzetleri tatmak, kendinizi özel hissetmek istiyorsanız Hacı Mustafa Han lokum çeşitlerini denemenizde yarar olacaktır. Uzun yıllardır eşsiz lezzetler sunan Hacı Mustafa Han ürünlerini incelemeden karar vermeyin.